Vredesmonument Elahuizen

Dit is het algemene oorlogsmonument in Elahuizen op de hoek van de Joop Schweitzerstrjitte met de Buorren. Het ontwerp hiervoor was gemaakt door de in 2001 overleden mevrouw Foke Winia – Twijnstra uit Elahuizen. Zij wou iets maken waardoor kinderen kunnen begrijpen dat er ook andere tijden geweest waren. Op 4 mei 1995 was dit vredesbeeld onthuld in aanwezigheid van Canadese oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog. De stalen schulpstructuur is in de V-vorm gemaakt.  V is het ,,Victory” symbool dat staat voor overwinning.

Op het voetstuk staat (zie foto hiernaast): Vrede en Vrijheid. Dan in Friese taal: Juster, hjoed en moarn. (Vertaling: Gisteren, vandaag en morgen).
Het oorlogsmonument is geadopteerd door de kinderen van de basisschool uit Elahuizen ,,Us Nije Gea” . (Fries voor: ‘Onze Nieuwe Omgeving’).

De officiële adoptie vond op 24 april 2006 plaats in het bijzijn van Erica Terpstra als lid van het Nationale Comitee 4 en 5 mei. Zij was hierbij aanwezig omdat de toenmalige school van Elahuizen de 100e school was die een monument in Fryslân adopteerde.

Door meerdere mensen werd aangenomen dat het een gedenkteken betrof voor Joop Schweitzer die hier ter plekke op 4 augustus 1944 door een landwachter is neergeschoten. Weer een ander dacht aan een gedenkteken voor Anna de Boer - de Boer. Zij werd tegenover het monument geboren in 1902 en stierf op 23 augustus 1945 in Banjoe Biri 10, een Japans krijgsgevangenkamp. Haar levensverhaal is hier te lezen.  Anna de Boer – de Boer is op 4 mei 2009 uitvoerig herdacht bij dit monument in een toespraak door Mevr. Ans Hellemons uit Rijs als raadslid-afgevaardigde van het gemeentebestuur van Gaasterlân-Sleat. Deze toespraak is toegevoegd aan de pagina "4 mei herdenkingen".

De foto van het monument in Elahuizen is gemaakt op 5 mei 2006 door J.G. Vogelzang .