Lancering V2 in Rijs

Het gehele verhaal over de V2 raketafschietingen in het Rijsterbos is opgenomen in een  pagina van de site Geschiedenisgaasterland. V2-onderzoeker Fred Woltjer van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân heeft zich hierin verdiept.

Gedurende 3 weken heeft  de Lehr- en Versuchsbatterie444 onder leiding van kapitein Jürgen Müller  raketaanvallen  gedaan op Engeland en België. Het was in de herfst van 1944 dat Gaasterland werd opgeschrikt door de lancering van plusminus 75 V2 raketten. Het exacte aantal is niet bekend. Het Rijsterbos was de plaats voor die mobiele lanceerinstallatie. Voor een  verslag over toedracht en impact op de plaatselijke bevolking klik HIER.

Voor zover bekend hebben tijdens deze periode vier personen gegevens over de lanceringen van de V2-raketten in Rijs genoteerd. Dat waren J.G. Keulen die 77 starts noteerde; Rintje Mulder deed dat 69 keer; Jan J. van der Veer schreef 69 starts en Luitzen Schaap noteerde 82 starts. Hij was pluimveehouder naast Hotel Gaasterland in Rijs.   Laatstgenoemde maakte melding op 2 oktober 1944 van 6 starts terwijl niemand anders een lancering noteerde. Naast deze 6 schreef hij: “1 in IJsselmeer”. 

Klik voor het volledige overzicht HIER